Wednesday, 3 January 2018

Int3tree buat ibubapa Yg pentingkan anak2 mereka
Anda IBU wajib tau hal ni!!!!! JIKA tidak BAHAYA

Tahukah anda bahawa TIDAK Boleh fokus dalam pembelajaran atau arahan adalah Petanda kecil anak anda mempunyai penyakit DEPRESI?
CERITA BENAR
"Saya tidak dapat melakukan apa-apa. Otak saya kosong, namun berasa amat letih dan tidak bermaya. Peperiksaan SPM sudah menjelang tiba, saya cuba membaca, tapi tumpuan saya hanya hinggap di muka surat yang sama. Saya tidak dapat ingat dan rasa amat kecewa."
Selepas menjalani beberapa sesi kaunseling dengan kaunselor di sekolahnya, tiba-tiba Susan telah lenyap dari sekolah. Satu perkara yang amat menyedihkan telah berlaku. Pelajar ini telah dimasukkan ke hospital pusat pakar psikiatri dalam keadaan kritikal. Beliau menangis, menjerit dan membaling barang-barang yang tercapai oleh tangannya ketika menerima rawatan.
Selepas diagnosis yang rapi daripada pakar psikologi, Susan disahkan menghidap penyakit depresi yang kronik iaitu kecelaruan depresi major.
6 tahun menjadi cikgu, ramai ibu bapa tidak mengetahui anak mereka ada ciri2 ni..Yang mereka tahu hantar anak ke sekolah agar cemerlang tanpa tahu bahawa anak mereka sebenarnya SAKIT pada mental!!!
jika salah satu ciri ni ada pada anak anda hati2 lah..
1. Berasa murung hampir setiap hari.
2. Minat atau perasaan gembira terhadap aktiviti merosot.
3. Berat badan menyusut secara signifikan dan tiada selera makan.
4. Menghadapi masalah untuk tidur atau tidak dapat tidur langsung.
5. Gangguan dalam gerakan badan atau psikomotor.
6. Berasa letih dan tidak bermaya.
7. Berasa tidak bernilai dan bersalah atas tingkah lakunya.
8. Menghadapi masalah untuk berfikir, menumpukan perhatian atau membuat keputusan (tidak fokus)
Alhamdulillah, salah satu fungsi produk #int3tree yang dihasilkan berdasarkan pengalaman seorang Cikgu dapat mengatasi kesemua 8 masalah di atas..Syukur sangat jika dapat memberi manfaat kepada ramai orang..

No comments:

Post a Comment